4-5 porcji
czas przygotowania: około 30 minut
Składniki:
- Filet z kurczaka zagrodowego lub z indyka ok 300-400 gram
- Kasza pęczak gruby około 300 gram
- Warzywa na patelnię frosta zielone
- Kurkuma
- Przyprawa curry
- Oregano,
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny
- sól
- ojej rzepakowy nie ratyfikowany, odrobina masła
Przygotowanie:
Przepis ten zaczynam od wypłukania pęczaku, który następnie wrzucam na rozgrzaną w garnku z grubym dnem oliwę i dodatkiem odrobiny masła. Pęczak chwilę przesmażam, aż delkikatnie zacznie zmieniać kolor, a następnie zalewam wodą, tak aby przykryła kaszę na wysokości około 2 cm, dodaję sól i odrobinę kurkumy i gotuję od czasu do czasu mieszając aż pęczak będzie miękki. Kiedy pęczak się gotuje pierś z kurczaka tnę na paseczki, solę, pieprzę pieprzem ziołowym, doprawiam przyprawą curry. Kurczaka obsmażam na odrobinie tłusczu na złoty kolor. W woku rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam warzywa na patelnię, dodaję 1/6 szklanki wody i duszę pod przykryciem na dużym ogniu. Kiedy warzywa są miękkie, dodaję wcześniej ugotowany i przepłukany zimną wodą, pęczak i kurczaka. Wszystko mieszam razem, jeśli jest potrzeba doprawiam solą, czarnym pieprzem i na pewno oregano. Smacznego!