Zielone pęczotto

4-5 porcji
czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

  • Filet z kurczaka zagrodowego lub z indyka ok 300-400 gram
  • Kasza pęczak gruby około 300 gram
  • Warzywa na patelnię frosta zielone
  • Kurkuma
  • Przyprawa curry
  • Oregano,
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny
  • sól
  • ojej rzepakowy nie ratyfikowany, odrobina masła

Przygotowanie:

Przepis ten zaczynam od wypłukania pęczaku, który następnie wrzucam na rozgrzaną w garnku z grubym dnem oliwę i dodatkiem odrobiny masła. Pęczak chwilę przesmażam, aż delkikatnie zacznie zmieniać kolor, a następnie zalewam wodą, tak aby przykryła kaszę na wysokości około 2 cm, dodaję sól i odrobinę kurkumy i gotuję od czasu do czasu mieszając aż pęczak będzie miękki. Kiedy pęczak się gotuje pierś z kurczaka tnę na paseczki, solę, pieprzę pieprzem ziołowym, doprawiam przyprawą curry. Kurczaka obsmażam na odrobinie tłusczu na złoty kolor. W woku rozgrzewam 2 łyżki oliwy, wrzucam warzywa na patelnię, dodaję 1/6 szklanki wody i duszę pod przykryciem na dużym ogniu. Kiedy warzywa są miękkie, dodaję wcześniej ugotowany i przepłukany zimną wodą, pęczak i kurczaka. Wszystko mieszam razem, jeśli jest potrzeba doprawiam solą, czarnym pieprzem i na pewno oregano. Smacznego!

Zielone pęczotto
Zagłosuj

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]