Zakwaszenie organizmu – równowaga kwasowo zasadowa

Zakwaszenie organizmu, to coraz częściej dostrzegana przyczyna wielu problemów zdrowotnych. Równowaga kwasowo zasadowa to podstawa funkcjonowania organizmu i optymalnej przemiany materii. To podstawa zdrowia.

Pojęcie zakwaszenia organizmu znane było od dawna w medycynie chińskiej, tybetańskiej, hinduskiej. Faktem, że jest to stan nienaturalny, mogący prowadzić do wielu czasem niezwykle groźnych chorób. Od jakiegoś czasu, głównie internet, pełen jest informacji na temat zakwaszenia organizmu, jak również przepisów na cudowne mikstury, które mają nam pomóc się odkwasić. Odkwaszanie to proces, który powinien trwać, przynajmniej kilka tygodni (minimum 3 w zależności od stopnia zakwaszenia organizmu oraz indywidualnych cech danego organizmu). Aby dobrze zrozumieć co to jest zakwaszenie organizmu i jakie są jego skutki należy zacząć od początku, czyli od tego jak funkcjonuje nasz organizm.

Zakwaszenie organizmu ma bezpośredni związek z naszą dietą ponieważ kwasy powstają we wszystkich komórkach naszego ciała, natomiast zasady mogą być wytwarzane tylko w komórkach okładzinowych ścian żołądka. Ten cudowny system jakim jest nasze ciało, został stworzony tak, aby móc przetrwać, mimo wszystkich przeszkód. Mamy w sobie wiele mechanizmów, które zostają uruchamiane w sytuacjach kryzysowych, jednakże nawet tak wspaniały twór jak nasz organizm musi w końcu polec gdy przez lata notorycznie jest osłabiany.

Zdrowy organizm to taki, w którym panuje równowaga kwasowo zasadowa, pH krwi wynosi 7, 365, pH limfy 7,41, zaś pH moczu zawiera w przedziale pomiędzy 7,2-7,4. Nieprawidłowa dieta, stres, przemęczenie fizyczne, prowadzą do zaburzenia równowagi kwasowo zasadowej, organizm zaczyna się bronić, „zabierając“ minerały zasadowe takie jak: potas, magnez , wapń, sód, miedź, chrom i molibden z naszych kości, włosów, paznokci, zębów… Efektem tego może być szereg dolegliwości: osteoporoza, paradontoza, artroza, wypadanie włosów, zaparcia, biegunka, ciągłe przemęczenie, choroby skórne, depresja i wiele innych.

Chroniczne zakwaszenie organizmu przyczynia się do zwężenia światła naczyń kwrionośnych, gdyż czerwone ciałka kwi zlepiają się, a przepływ krwi jest utrudniony. Krew taka doprowadza też znacznie mniej tlenu do organizmu, co wpływa na dalsze pogorszenie jego ogólnej kondycji. Osłabiony organizm, działa mniej sprawnie, metabolizm zwalnia (może pojawić się otyłość), kwasy i toksyny są trudniej z niego usuwane, co prowadzi do jeszcze większego zakwaszenia. Wówczas dostajemy kolejne apele od naszego ciała: często objawiające się w postaci chorób autoimmunologicznych jak :

  • choroby tarczycy,
  • choroby skóry: łuszczyca, bielactwo, trądzik różowawy,
  • zespół policystycznych jajników,
  • stwardnienie rozsiane,
  • zespół przewlekłego zmęczenia,
  • choroba Gravesa-Basedowa,
  • cukrzyca insulinozalezna,

ale też:

  • Alergie
  • Choroby układu pokarmowego: wrzody, zespół jelita drażliwego, biegunki lub zaparcia, helimitoza (rozwój pasożytów), zapalenie jelit (choroba Lesniowskiego-Crohna).
  • Bóle i zwyrodnienia stawów, dna moczanowa, bóle kręgosłupa, dyskopatia, rwa kulszowa, migreny
  • Miażdzyca, podwyższony poziom cholesterolu, nadwaga i otyłość, zawały, udary, zakrzepica, nieprawidłowe ukrwienie (zimne stopy i dłonie),
  • Kamienie nerkowe, obniżenie popędu płciowego, osłabienie odporności, depresja

Odkwaszenie organizmu, czyli przywrócenie równowagi kwasowo zasadowej może złagodzić, a nawet całkowicie cofnąć wiele z tych doleglowości.

Zakwaszenie organizmu czyli co nas zakwasza:

  • Spożywanie żywności wysoko przetworzonej: fast foody, gotowe sosy np. do makaronu, słodycze, wszelkiego rodzaju chrupki śniadaniowe, wafle ryżowe, chipsy)
  • Zbyt duża konsupcja białka zwierzęcego (mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, sery zwłaszca tłuste)
  • Ratyfikowane tłuszcze nasycone konserwantami
  • Leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe,
  • Używki: kawa, czarna herbata, alkohol, nikotyna, coca-cola,
  • Napoje gazowane.
  • Syntetyczne środki dodawane do żywności: konserwanty, spulchniacze, polepszacze smaku i zapachu
  • Zbyt obfite posiłki w ciągu dnia, a także późne kolacje

Inne przyczyny zakwaszenia organizmu:

  • Zbyt małe spożycie wody ,,czyli słabe nawodnienie organizmu“
  • Stres, przemęczenie fizyczne, pospiech
  • Drastyczne, niezblilansowane kuracje, diety odchudzające
  • Obecność pasożytów w organizmie,
  • Nawykowe, płytkie oddychanie.

Produkty zasadotwórcze: to owoce i warzywa (zwłaszcza zielone). Tylko czy jesteśmy w stanie zjeść ich odpowiednią ilość? Zwłaszcza, że żywność jaką możemy obecnie zakupić jest coraz gorszej jakości?

Wszyscy wiemy, że w obecnych realiach trudno jest wystrzec się wszyskich czynników zakwaszających. Dlatego też powinniśmy wspomagać nasz organizm poprzez zbilansowaną dietę, odpowiednie nawodnienie, ruch najlepiej na świeżym powietrzu. Możemy skutecznie przywrócić równowagę kwasowo zasadową, modyfikując nasz sposób odżywiania oraz dodatkowo wspomóc proces naturalnymi suplementami.

Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej skutkuje poprawą ogólnego stanu zdrowia, mamy więcej energii, wysypiamy się, ustępują problemy skórne, migreny, bóle stawów, problemy z koncentracją. U osób borykających się z nadwagą czy otyłością dochodzi do redukcji masy ciała, gdyż nasz metabolizm przyśpiesza. Stajemy się bardziej odporni na infekcje. Zadbajmy więc o nasze zdrowie, o profilaktykę, abyśmy mogli długo cieszyć się życiem i czerpać z niego pełnymi garściami!

Zakwaszenie organizmu – równowaga kwasowo zasadowa
5 (100%) głosów 3

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

1 Komentarz do "Zakwaszenie organizmu – równowaga kwasowo zasadowa"

Powiadom o
avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ania
Gość
Użytkownik

Moniko a co jeść, pić żeby skutecznie się odkwasić?

wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]