Uzależnienie od cukru i jego wpływ na procesy poznawcze u dzieci

Smak słodki jest jednym z najbardziej ulubionych smaków, które towarzyszą nam w dzieciństwie. Dzieciństwo kojarzy się ze słodyczą, słodkościami, cukrem. Cukier jest obecny w naszej żywności w sposób naturalny, duże jego ilości zawierają owoce i w tej formie nie jest on szkodliwy dla naszego organizmu. Oczywiście pod warunkiem, że nie chorujemy np. na cukrzycę. Jest to składnik niezbędny w zrównoważonej diecie dziecka i osoby dorosłej. Cukier, którego powinniśmy się obawiać, to tzw „cukier dodany”, czyli coś, co zostało sztucznie dodane do pożywienia aby wzbogacić jego smak, zakonserwować lub po prostu aby „upchnąć gdzieś nadwyżki syropu glukozowo-fruktozowego”, który jest niezłym biznesem, ale o tym może innym razem.

Udostępnij ten artykuł i pomóż swoim znajomym, może poszukują tych informacji.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Smak słodki jest jednym z najbardziej ulubionych smaków, które towarzyszą nam w dzieciństwie. Dzieciństwo kojarzy się ze słodyczą, słodkościami, cukrem. Cukier jest obecny w naszej żywności w sposób naturalny, duże jego ilości zawierają owoce i w tej formie nie jest on szkodliwy dla naszego organizmu. Oczywiście pod warunkiem, że nie chorujemy np. na cukrzycę. Jest to składnik niezbędny w zrównoważonej diecie dziecka i osoby dorosłej. Cukier, którego powinniśmy się obawiać, to tzw „cukier dodany”, czyli coś, co zostało sztucznie dodane do pożywienia aby wzbogacić jego smak, zakonserwować lub po prostu aby „upchnąć gdzieś nadwyżki syropu glukozowo-fruktozowego”, który jest niezłym biznesem, ale o tym może innym razem.

Od pierwszych lat życia, maluchy na świecie, ale także w Polsce są przyzwyczajane do dużych ilości napojów oraz przekąsek, czy dań z cukrem dodanym. Są to w większości cukry, takie jak sacharoza lub syropy, na przykład glukozowo- fruktozowy, które poprawiają smak, ale także posiadają potencjał uzależniający. Ich nadmiar w diecie skutkuje negatywnym wpływem na procesy poznawcze dzieci, o czym alarmują neurolodzy i neurologopedzi, mający na co dzień do czynienia z dziećmi uzależnionymi od cukru. Takie dzieci zmagają się z trudnościami w nauce, zaburzeniami motywacji, emocji, a także odporności.

Dieta oparta na ograniczaniu produktów z cukrem dodanym powinna być wprowadzona nie tylko dzieciom z zaburzeniami neurologicznymi, autyzmem, czy ADHD, ale również maluchom bez jakichkolwiek dysfunkcji. To niezbędne dla prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych. Niestety uzależnienie od cukru rodzi się na skutek nieprawidłowych nawyków rodziców. Czasami pobudki, jakimi się kierują są jak najbardziej zrozumiałe, jak choćby pokolenie dzisiejszych czterdziestolatków, którzy chcą „wynagrodzić” dzieciom to, że oni sami mieli dzieciństwo ubogocukrowe, gdyż w sklepach z tego okresu królował ocet i musztarda, a słodkości były towarem deficytowym. Niestety często nie zdają sobie oni sprawy, że takie działanie powoduje więcej szkody niż pożytku. Dzieci dostają słodycze zarówno w nagrodę, jak i na pocieszenie. Są przyzwyczajone także do picia dużej ilości mocno dosładzanych napojów, nie zaś wody. Jak donoszą badania przeprowadzone przez American Heart Association, aż 70 % przekąsek dostępnych w amerykańskich sklepach zawiera dodatkowy cukier. Wczytując się w etykiety krajowych produktów, można się przekonać, że te dane są porównywalne dla obu krajów, a może nawet u nas ten procent jest większy?

W jaki konkretnie sposób cukier szkodzi rozwojowi poznawczemu?

Zaburzenia uwagi

Problemy z koncentracją to coraz częściej zauważalne zaburzenia u dzieci już w wieku przedszkolnym. Jak zauważa Agata Lesiowska, neurologopeda, tego rodzaju problemy objawiają się niemożnością dłuższej koncentracji na konkretnym zadaniu, uczuciem niepokoju i rozdrażnieniem w sytuacji, kiedy wymagane jest skupienie. To znacznie utrudnia nabywanie podstawowej wiedzy, takiej jak poznawanie liter, cyfr, czy naukę kolorów. Nie trudno sobie wyobrazić, jaki wpływ mają takie zaburzenia uwagi na dalszą naukę na każdym jej etapie. W jaki sposób można zauważyć powiązanie uzależnienia od cukru z tego typu problemami? Okazuje się, że dzieci wykazujące zaburzenia uwagi oraz zaniepokojenie, szybko uspokajają się po podaniu im słodkiego produktu żywnościowego lub napoju. Widać więc wyraźnie, że zostaje w ten sposób zaspokojony pozorny głód, głód cukru. Dziecko tym samym czuje się szczęśliwsze i mniej rozdrażnione. Gdy taka reakcja ma miejsce często, zostaje utrwalona.

Zaburzenia motywacji

Motywacja wewnętrzna jest podstawą skutecznego nabywania odpowiednich umiejętności oraz przyswajania wiedzy. Tymczasem rodzice czy też dziadkowie wykształcają w dzieciach sztuczną motywację, opartą na otrzymaniu słodkiej nagrody w celu pocieszenia po porażce, czy też zachęty do starań lub nagrody za sukces. W ten sposób znów wykształca się nieodpowiedni schemat, którego motorem napędowym jest cukier. Takie uwarunkowania niezwykle trudno jest odwrócić w taki sposób, by nie napotkać początkowego oporu ze strony dziecka, ale jak pokazują doświadczenia specjalistów, głównym problemem może być nabycie przez rodziców i bliskich odpowiedniej świadomości w kwestii szkód, które może wywołać uzależnienie od cukru. Jedzenie musi zajmować odpowiednie miejsce w życiu. Należy uczyć malucha, że posiłki spożywa się o określonych porach i w określonym miejscu, w celu zaspokojenia głodu.

Napięcie psychiczne i rozchwianie emocjonalne

Warto wspomnieć również o tych objawach, zakłócających lub uniemożliwiających procesy poznawcze. Wiążą się one z nagłym spadkiem poziomu insuliny u dzieci uzależnionych od cukru. Takie odstawienie słodkości, chociażby na kilka godzin, może spowodować agresję, płacz i osłabienie zdolności poznawczych. Słodka przekąska na chwilę daje "insulinowego kopa" i powoduje euforię, zaś na dłuższą metę mamy tu do czynienia z efektem błędnego koła.

Poza aspektami neurologicznymi, uzależnienie od cukru ma również fatalny wpływ na ogólny stan zdrowia naszego dziecka i w konsekwencji może prowadzić do wielu bardzo groźnych chorób z cukrzycą, nadciśnieniem, otyłością, chorobami krążenia, chorobami skóry na czele. Wszelkiego rodzaju nowotworu również „lubią” cukier.
Obecnie coraz bardziej powszechna staje się moda na zdrowe przekąski, słodycze bez cukru wyrabiane w domu, to cieszy! Z drugiej zaś strony stojąc w markecie w kolejce, często widzę koszyki pełne słodkich, ulepkowych napojów, kupowanych całymi zgrzewkami, płatków do mleka, oblanych czekoladą, miodem z ogromnymi ilościami cukru dodanego itp. Niekiedy w gronie tych super słodkich narkotyków trudno jest dostrzec jedzenie. Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że zdrowy rozsądek wygra, a słodka przekąska nie będzie codziennym rytuałem, a jedynie okazjonalną przyjemnością.

Udostępnij ten artykuł i pomóż swoim znajomym, może poszukują tych informacji.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Uzależnienie od cukru i jego wpływ na procesy poznawcze u dzieci
5 (100%) głosów 1

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]