Super jedzenie – MACA

Superfoods, po polsku „super jedzenie” to produkty spożywcze o olbrzymim ładunku odżywczym w stosunku do swojej objętości i wartości kalorycznej. Termin „superfoods” jest coraz popularniejszy. Różne zestawienia „super jedzenia” podają różne listy dobroczynnych produktów. Wśród nich bardzo często wymienia się macę, czyli „peruwiański żeń-szeń” lub „skarb Inków”. Jest to roślina rosnąca na bardzo dużych wysokościach w Andach, na terenie Boliwii i Peru. Ponieważ jako jedna z niewielu roślin mogła być uprawiana w tych niesprzyjających warunkach, od wieków była jednym z fundamentów żywienia Indian andyjskich, a nawet walutą w handlu wymiennym. Daleka kuzynka rzodkiewki, maca to bulwa o dużej zawartości skrobi i olbrzymiej ilości błonnika, witamin i mikroelementów.

Maca jest bogata w witaminy B, C i E, a także w cynk, żelazo, magnez, fosfor, wapń i aminokwasy. Mimo, że Indianie z And używają całej macy do przygotowywania swojego jedzenia, na zachodzie jest ona dostępna głównie w postaci proszku i tabletek. Jest wiele sklepów ze zdrową żywnością i zielarskich, a także aptek, które oferują macę jako suplement diety. Sprzedawcy zachwalają działania tej rośliny, o bardzo szerokim spektrum. Maca wzmaga energię seksualną i płodność, reguluje zaburzenia hormonalne, łagodzi PMS i objawy menopauzy, wzmacnia odporność, pomaga w stanach zmęczenia, niedożywienia i wycieńczenia, wzmaga koncentrację i zdolności poznawcze, a także pomaga w budowaniu masy mięśniowej i poprawia wyniki sportowe. Olbrzymie korzyści. Naukowcy są jednak ostrożni. Badania co prawda wykazały, że u niektórych mężczyzn maca wzmaga płodność, a także potwierdziły pomocne działanie tej rośliny w łagodzeniu objawów menopauzy, jednak większość obietnic, jak obietnica większego popędu seksualnego, nie zostało potwierdzonych naukowo. Niewątpliwe jednak pozostaje zbawienne działanie macy ze względu na jej duże stężenie witamin i mikroelementów.
Niewątpliwe są również przekazywane przez tradycję wierzenia o wszystkich zbawczych właściwościach macy, o jakich była mowa wyżej. Specjaliści medycyny funkcjonalnej obserwują poprawę stanu pacjentów, przyjmujących macę. Są głosy, że pozytywne działanie tego super jedzenia jest niewątpliwe, trzeba jedynie odkryć, co sprawia, że maca jest tak skuteczna.

Maca działa na system gruczołów dokrewnych człowieka, dlatego warto z nią nie przesadzać. Mówi się o maksymalnej dawce 2 łyżeczek proszku dziennie, wiele źródeł podaje też rekomendacje, by przez kilka dni stosować tę roślinę i na kilka dni przestać, lub stosować ją 6 dni w tygodniu, a po miesiącu zrobić sobie tydzień przerwy. Mówi się, że za dużo macy może rozregulować system hormonalny.

Jak podawać macę? Jeśli używamy proszku, ma on smak lekko orzechowy, konsystencję skrobi, łatwo się do smaku przyzwyczaić. Nie należy proszku dodawać do bardzo gorących potraw, gdyż zabija to składniki odżywcze macy. Macę warto sypać do koktajli, świeżych soków, na kanapki, do sałatek, zup, nawet herbat ziołowych i deserów domowej roboty. Niewątpliwie jest tu duże pole do inwencji dla każdego pasjonata kuchni i zdrowego żywienia. A więc – świeży soczek z dodatkiem macy i nasze libido sięga zenitu! Na zdrowie 🙂

Super jedzenie – MACA
Zagłosuj

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]