Smacznie latem

Uwielbiam lato z jego ferią barw i smaków. Warzywa i owoce, jeszcze ciepłe od słońca, zerwane prosto z krzaka smakują niepowtarzalnie. Zawsze trzymając taki owoc czy warzywo w ręce, zanim jeszcze je zjem, wracam myślami do dzieciństwa i smaków z kuchni mojej mamy. Dziś gotowałam bób, tak jak u nas w domu, z dodatkiem soli i sporą dawką czosnku. Jedząc przypominałam sobie letnie wieczory w domu rodzinnym, kiedy po upalnym dniu było wreszcie rześko, a ja, z mamą siedziałam na dworze i obierałyśmy strąki bobu, po czym mama gotowała go na kolację. Ach…
Dziś nadal uwielbiam bób, nie tylko z uwagi na wspomnienia jakie mu towarzyszą ale także na jego właściwości odżywcze. Bób to przede wszystkim wspaniałe źródło kwasu foliowego, 100 gram bobu pokrywa w 106 % dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dlatego też warto włączyć bób do diety, jeśli planujemy wkrótce postarać się o potomka lub też we wczesnej fazie ciąży. Ale uwaga, jeśli ciąży towarzyszy cukrzyca ciążowa, lub też mamy cukrzycę typu II to z bobem należy uważać ponieważ gotowany ma dość wysoki indeks glikemiczny -IG80. Bób to również doskonałe źródło:

  • białka, dlatego polecany jest w menu osób nie jedzących mięsa,
  • potasu, korzystnie wpływa m.in na ciśnienie krwi
  • błonnika rozpuszczalnego, dzięki czemu wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu
  • witamin z grupy B, mających wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

Bób wspomaga również leczenie anemii, wynikającej z niedoborów kwasu foliowego i witaminy B12.

Jak widzimy bób to na prawdę cenne warzywo, jednak są schorzenia, którym z bobem nie do pary, jak choćby wspomniana cukrzyca, ale też dna moczanowa czy problemy z układem trawiennym (jak choćby zespół jelita wrażliwego, wrzody). Niestety bób może też wywoływać reakcje alergiczne zwłaszcza u osób cierpiących na tzw. chorobę fasolową.

Ja najbardziej lubię bób taki gotowany na parze, z czosnkiem ale bób możemy dodać do sałatek, zrobić z niego pastę, czy np cytrynowe kaszotto z bobem i cukinią.

Przepis:

  • 2 szklanki domowego bulionu
  • 1 cukinia
  • 250 gram bobu
  • 120 gram białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 100 gram kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 20 gram parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: bazylia, oregano, sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Bób ugotuj i obierz. Cukinię i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż na średnim ogniu przez 3 minuty, aż składniki zmiękną. Dodaj kaszę i praż przez 3 minuty, co chwila mieszając.
Dodaj wino, ciągle mieszając. Gdy się wchłonie, dodaj pokrojoną cukinię i mniej więcej 2 chochle bulionu warzywnego. Gotuj, aż wywar się wchłonie i dodaj kolejne dwie chochle. Czynność powtarzaj. Na sam koniec dodaj bób i skórkę z wyparzonej cytryny.
Gdy kasza będzie miękka, dodaj łyżkę masła, aby nadać maślaną konsystencję, oraz starty parmezan. Dopraw solą i pieprzem, posyp oregano i posiekaną bazylią.
Podaj na ciepło

Smacznie latem
Zagłosuj

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]