w

Sałatka z awokado, pieczonym burakiem, komosą i słonecznikiem.

Sałatka z awokado

Dziś proponuję ekstra smaczną i pożywną sałatkę, jeśli macie akurat upieczonego buraka to robi się ją na prawdę szybko. Jeśli nie, warto od czasu do czasu takiego buraka upiec, specjalnie dla tej sałatki. Pomysł na sałatkę znalazłam w książce M. Zaremby, Leczenie dietą. Wygraj z Candidią!, którą również polecam nie tylko ze względu na przepisy. Jak to często bywa, z braku składników z przepisu, zastąpiłam je tymi, które miałam w domu i sałatka jest bardzo smaczna 🙂

Ilość porcji 2-3

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 średnie buraki, upieczone i wystudzone
  • pół szklanki surowej komosy białej lub czarnej
  • ziarna słonecznika
  • jakieś liście: rukola, roszponka, szpinak, ale jak nie macie też się nic nie stanie 🙂

Na sos:

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • sól do smaku
  • trochę miodu lub pół łyżeczki ksylitolu
  • 1/2 ząbka czosnku.

Składniki dressingu starannie ze sobą wymieszać, komosę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, buraki i awokado pokroić w kostkę.

Komosę wykładamy na talerz, dodajemy liście jak mamy i trochę awokado i buraka, polewamy dressingiem i posypujemy pestkami słonecznika, i zjadamy 🙂 Smacznego!

Co myślisz?

Napisane przez Monika

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana po meksykańsku

Deser kakaowy z chia i musem malinowym