Rajski grejpfrut

Jego łacińska nazwa to Citrus paradisi, rajski owoc. Odkryty na Barbadosie w XVIII wieku, jest najprawdopodobniej krzyżówką pomarańczy i pomelo. Istnieje kilka odmian grejpfrutów – są grejpfruty białe, różowe i zielone. Różnią się między sobą smakiem i słodyczą, aromatem, mają też różną ilość składników odżywczych. Niezależnie jednak od tego, które grejpfruty wybierzesz, korzystnie wpłyną one na Twoje zdrowie i sylwetkę. Ostrzeżenie: jeśli bierzesz jakieś leki, skonsultuj jedzenie grejpfrutów ze swoim lekarzem. Sok z grejpfruta wpływa na stężenie we krwi substancji czynnych niektórych leków, co może mieć niekorzystny wpływ na Twój organizm. Upewnij się, że bez ryzyka możesz cieszyć się smakiem i dobroczynnym działaniem tych owoców.

Grejpfruty mają dużo błonnika, niski indeks glikemiczny i małą ilość kalorii – w połowie dużego grejpfruta jest zaledwie ok. 50 kcal. Dlatego jeśli chcesz zrzucić parę kilo, dołącz do lekkiej diety grejpfruty. Istnieją badania potwierdzające dodatni wpływ tych owoców na przemianę materii – jeśli zjesz pół grejpfruta przed każdym posiłkiem, a Twoja dieta będzie niskokaloryczna, schudniesz szybciej. Ze względu na niski indeks glikemiczny grejpfrutów, są to owoce polecane diabetykom.

Grejpfruty, jak wykazały badania, dzięki swojej unikalnej kompozycji fitoskładników, obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, szczególnie zaś dobroczynne działanie pod tym względem mają grejpfruty różowe. Grejpfruty różowe ponadto jako jedyne z grejpfrutów posiadają spore ilości likopenu, który chroni przed rakiem prostaty. Wskazówka: jeżeli chcesz wzmocnić dobroczynne działanie likopenu na swój organizm, pij także zieloną herbatę.

Cały grejpfrut to więcej niż pełna zalecana dzienna dawka witaminy C, zatem owoce te mają niezwykle silne działanie anty utleniające. Witamina C wzmaga również odporność, dlatego warto jeść grejpfruty w sezonie grypowym. Fitoskładniki obecne w grejpfrutach, zwane limonoidami, chronią przed nowotworami, w tym rakiem piersi, płuc i jelita grubego. Jedzenie grejpfrutów dodatkowo chroni przed formowaniem się kamieni nerkowych. Naringina, flawonoid obecny w grejpfrutach, naprawia DNA i w przypadku raka prostaty pomaga opóźnić rozwój tego nowotworu. Naringina znajduje się w białej błonce grejpfruta – albedo, tu też znajduje się najwięcej błonnika, dlatego nie ściągaj błonek przy jedzeniu tego owocu. Grejpfruty mają zbawienne działanie na wątrobę, wspomagają jej regenerację.

Jeśli nie masz przeciwwskazań do jedzenia grejpfrutów, sięgaj często po te aromatyczne owoce. Nie ściągaj białej błonki, lekko gorzkawy smak to atut tego owocu, dający orzeźwienie i oryginalność. Grejpfruty pomogą Ci zachować zgrabną sylwetkę, urodę i zdrowie. Smacznego!

Rajski grejpfrut
Zagłosuj

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]