
Olej kokosowy – właściwości
Przez jednych uważany za super jedzenie pomocne we wszystkim, przez innych traktowany z dużym dystansem. Olej kokosowy jest niewątpliwie kontrowersyjnym produktem spożywczym. Najczęściej kupowany, jedzony i stosowany zewnętrznie przez osoby zainteresowane alternatywnymi sposobami zachowania zdrowia i urody, coraz częściej wspominany jest przez mainstreamowych guru zdrowego jedzenia, jak Dr Oz. Zwolennicy uważają go za najzdrowszy olej

Surowe jedzenie. Warto, czy nie?
Wszyscy wiemy o tym, że warto jeść warzywa i owoce, a także orzechy i nasiona – mają wiele witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, enzymów, nawet białek i tłuszczów, niezwykle cennych dla naszego organizmu. Zdobywający coraz większą popularność na świecie, ale i w Polsce ruch tzw. raw foods, czyli po polsku surowego jedzenia, witarianizm, bazuje na tej powszechnie

Super jedzenie – MACA
Superfoods, po polsku „super jedzenie” to produkty spożywcze o olbrzymim ładunku odżywczym w stosunku do swojej objętości i wartości kalorycznej. Termin „superfoods” jest coraz popularniejszy. Różne zestawienia „super jedzenia” podają różne listy dobroczynnych produktów. Wśród nich bardzo często wymienia się macę, czyli „peruwiański żeń-szeń” lub „skarb Inków”. Jest to roślina rosnąca na bardzo dużych wysokościach

Boże Narodzenie A.D. 2014
Kolejne Święta Bożego Narodzenia przed nami. Zwłaszcza dobrze czują to moje nogi, które dziś cierpliwie pracowały wraz z całym korpusem przy lepieniu uszek i, tak przy okazji, kilku – tak mniej więcej 60 ruskich – bo dzieci lubią. Lubię eksperymenty w kuchni, tworzenie nowych, czasem nieoczywistych połączeń, jednak ten czas to wielki pokłon ku tradycji.

Byłam na castingu do Master Chef’a
Czy jest wśród Was nowy Master Chef? Ten tekst brzęczy mi do dzisiaj w głowie w otoczce cudownych emocji i barwnych obrazów. No ale po kolei. Na kilka dni przed świętami Wielkiej Nocy na FB jedna z moich znajomych napisała mi, że powinnam się zgłosić na casting do MasterChef. Moja pierwsza myśl była -jasne-po czym
Uruchomienie bloga
Startujemy z blogiem kulinarnym, który z założenia ma być miejscem gdzie będziemy budować bazę przepisów własnych, ot po prostu żebyśmy mieli do nich łatwiejszy dostęp i żeby były zawsze pod ręką. Blog do tego celu jest bardzo fajnym rozwiązaniem. Jeśli przy tej okazji ktoś wypróbuje jakąś potrawkę i w niej posmakuje będzie nam tym bardziej