Ciasto na Pizzę – przepis :: Cuisine Companion

Pizzę uwielbiają nasze dzieciaki, ale i my również od niej nie stronimy. Większość przepisów na ciasto jakie przerabialiśmy niestety w praktyce nie sprawdzało się, ciasto najczęściej było twardawe i średnio smaczne. Poniżej podaję bardzo prosty przepis na ciasto do pizzy, które nam i naszym dzieciakom smakuje najbardziej. Do jego przygotowania użyjemy Cuisine Companion od Tefala, ale śmiało można podziałać korzystając z innych robotów kuchennych.

Składniki na 2 pizze

  • 600 g mąki np. typ 550 (można poeksperymentować)
  • 320 g letniej wody
  • 50 g drożdży
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 10 g soli
  • 10 g cukru

Przygotowanie ciasta

  1. Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie i wlewamy do misy
  2. Dodajemy pozostałe składniki zaczynając od cukru, potem mąka, sól i oliwa
  3. Uruchamiamy program Pastry P1 i dajemy robotowi robić swoje. Wyrobi nam w 2,5 minuty ciasto, a potem automatycznie przez kolejnych 40 minut będzie utrzymywał temperaturę misy na poziomie 30 stopni aby ciasto ładnie wyrosło.
  4. Odpalamy piekarnik aby rozgrzewał się nam do 220 stopni.
  5. Gdy program dobiegnie końca wyjmujemy ciasto z misy i dzielimy na dwie części. Każdą część następnie wałkujemy i rozkładamy na blasze, gdzie wcześniej ułożyliśmy papier do pieczenia.
  6. Dalej to już nasza fantazja czyli zabawa w składniki, smarujemy spód pizzy sosem lub przecierem pomidorowym, posypujemy bazylią (można ją dodać wcześniej do ciasta) i układamy wszystkie pozostałe składniki.
  7. Do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) wkładamy pizzę i pieczemy przez około 10-12 minut.

Wielkiej filozofii jak widać nie ma, a dzięki robotowi w zasadzie cała praca ograniczona jest do totalnego minimum. Oczywiście ciasto można wyrobić przy pomocy dowolnego urządzenia, ważne jest tylko aby trzymać się ogólnego schematu działania opisanego powyżej. Dajcie znać co Wam wyjdzie.

Ciasto na Pizzę – przepis :: Cuisine Companion
5 (100%) głosów 2

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]