Olej kokosowy – właściwości

Przez jednych uważany za super jedzenie pomocne we wszystkim, przez innych traktowany z dużym dystansem. Olej kokosowy jest niewątpliwie kontrowersyjnym produktem spożywczym. Najczęściej kupowany, jedzony i stosowany zewnętrznie przez osoby zainteresowane alternatywnymi sposobami zachowania zdrowia i urody, coraz częściej wspominany jest przez mainstreamowych guru zdrowego jedzenia, jak Dr Oz. Zwolennicy uważają go za najzdrowszy olej na świecie, przeciwnicy wskazują na to, że w 90% składa się on z tłuszczów nasyconych i wyrażają obawy o to, że może podwyższać poziom cholesterolu.

Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję masła, robi się płynny powyżej 24-25 stopni Celsjusza. Nierafinowany, tłoczony na zimno olej kokosowy ma piękny zapach kokosa i dużo witamin i składników odżywczych: witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, żelazo, cynk, fosfor, magnez, potas i wapń. Jest olejem, który bezpiecznie można rozgrzewać, dlatego w wielu kulturach tropikalnych używany jest nie tylko na zimno, ale i do gotowania, i smażenia. Składa się w 44% z kwasu laurynowego, oprócz tego zawiera kwasy kaprylowy i kaprynowy, kwas palmitynowy, kwas mirystynowy i kwasy stearynowy i oleinowy. Mimo, że olej kokosowy to w 90% nasycone kwasy tłuszczowe, wielbiciele podkreślają, że w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, są to tzw. średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są inaczej metabolizowane niż te długołańcuchowe i stanowią dla organizmu natychmiastowe źródło energii. Ci, którzy mówią o zdrowotnych korzyściach oleju kokosowego, podkreślają jego właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Według nich olej kokosowy pomaga schudnąć, poprawić profil lipidowy i chronić serce, leczyć wiele infekcji, między innymi ciężkich infekcji grzybiczych, zapobiegać i leczyć chorobę Alzheimera. Są to tylko niektóre z wymienianych korzyści.

Olej kokosowy można stosować zewnętrznie jako kosmetyk. Jako maskę do włosów, balsam do ciała, krem do golenia, filtr słoneczny, środek do demakijażu. To tylko kilka z możliwych zastosowań. Olej kokosowy nawilża, łagodzi podrażnienia i pęknięcia skóry, pomaga nawet goić rany. Leczy łupież, wzmacnia włosy i pobudza ich wzrost, a nawet usuwa wszy. Ludy polinezyjskie, od wieków używające oleju kokosowego, słyną z urody.

Są jednak badacze, którzy wypowiadają się sceptycznie o dobroczynnym działaniu oleju kokosowego. Są zdania, że za mało przeprowadzono jeszcze badań nad olejem kokosowym, by ze stuprocentową pewnością móc powiedzieć, że jest to olej cudowny. Radzą umiar. I rzeczywiście – jakkolwiek olej ten, stosowany nawet w medycynie ayurwedyjskiej, ma olbrzymią tradycję i ludy, które od wieków go stosują są niezwykle zdrowe – trzeba pamiętać o tym, by całość diety była zdrowa i zbilansowana, i aby z tłuszczami, choć są niezbędne, nie przesadzać.

Jeśli chodzi o to, jak używać oleju kokosowego w kuchni – mamy tu spore pole do popisu. Można używać go zamiast masła do kanapek, można dodawać go do sałatek, smażyć i dusić w nim. Wśród wegan olej kokosowy jest popularny jako substytut olejów zwierzęcych praktycznie we wszystkim. Można dodawać go do wypieków w formie swego rodzaju lukru. Sprawdzi się także jako dodatek do koktajli. Eksperymentując w kuchni z olejem kokosowym pamiętajmy jednak – umiar we wszystkim jest zawsze najlepszy!

Olej kokosowy – właściwości
Zagłosuj

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]