Kilka słów o miodzie

Miód to od wieków synonim słodyczy, dobrobytu i zdrowia. Wszystkich jego zastosowań nie sposób wymienić w krótkiej notce. Spróbujmy skupić się na tych najpopularniejszych.
Miód to słodki przysmak, przez mamy i babcie polecany na przeziębienie. W Starożytności uważany był za specyfik gwarantujący długowieczność, a Kleopatra używała go do pielęgnacji urody. Jak jeść miód, żeby wpłynął korzystnie na stan naszego organizmu, i czy miód zawsze jest zdrowy?

Jest wiele odmian miodu, w zależności od tego, z jakich roślin pszczoły, które go wytworzyły, zbierały nektar. Aby korzystać ze zdrowotnych własności miodu, warto wybierać miód prawdziwy, naturalny i niepasteryzowany, gdyż podgrzewanie zabija cenne enzymy, witaminy i minerały zawarte w miodzie. Miód jest dobrą alternatywą dla cukru stołowego i syropów fruktozowych i glukozowych – jest produktem naturalnym, nieprzetworzonym, korzystnie wpływającym na zdrowie, a zarazem jest słodszy od cukru, więc potrzeba go mniej dla uzyskania efektu przyjemnego dla podniebienia. Osoby dbające o linię powinny pamiętać, że miód ma wyższą zawartość kalorii niż cukier, warto go więc jeść z umiarem. Osoby cierpiące na cukrzycę również powinny ograniczać ilość miodu w diecie, gdyż i on potrafi niebezpiecznie podnieść poziom glukozy we krwi. Jednak osoby zdrowe, aktywne fizycznie, z pewnością skorzystają na zamianie cukrów rafinowanych na miód. Warto pamiętać, by nie podawać miodu niemowlętom do pierwszego roku życia – bakterie zawarte w miodzie, trawione bez problemu przez starsze dzieci i osoby dorosłe, u tak malutkich niemowląt mogą powodować rzadkie ale ciężkie powikłania jelitowe.

Miód korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, uspokaja układ nerwowy, polecany jest przy bezsenności i nerwicach, polepsza pracę układu moczowego, a także oddechowego – jest świetnym specyfikiem na kaszel. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, na niektóre szczepy bakterii działa lepiej niż antybiotyki. Są osoby, które używają miodu do walki z alergiami. Miód wpływa dobrze na układ trawienny, łagodząc zarówno biegunki, jak i zaparcia, a także pomagając w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Miód sprzyja gojeniu ran i blizn, używany jest też w wielu domowych recepturach kosmetycznych, między innymi przeciw trądzikowi.

Wybieraj miód naturalny, niepasteryzowany, taki jaki najbardziej Ci smakuje. Miód prawdziwy krystalizuje się – jest to naturalny proces, świadczący o dobrej jakości i nie zafałszowaniu miodu. Nie musisz inwestować w drogi miód Manuka, by czerpać korzyści z tego naturalnego słodzika – wybierz dobry miód z pasieki w Twojej okolicy, będzie zdrowy, a Ty będziesz popierał drobnych lokalnych wytwórców.

Kilka słów o miodzie
Zagłosuj

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]