Spirulina chlorella :: Jak działa i gdzie jej szukać

Spirulina

Spirulina to zielono-niebieska alga hodowana zaledwie w kilku miejscach na świecie. Wspomaga poprawę kondycji organizmu człowieka przynosząc zaskakujące efekty m.in. za sprawą tego, że jest znakomicie przyswajalna przez nasz organizm. Ma bardzo intensywny smak, co wykorzystywane jest w koktajlach i suplementach diety, używanych m.in. przez sportowców. Jak spirulina wpływa na człowieka? Badania wykazują, że alga ta … Czytaj całość

Olej kokosowy remedium na wiele dolegliwości czy chwilowa moda?

Olej kokosowy to obecnie bardzo popularny produkt. Wiele osób uważa, że może on zastąpić praktycznie wszystkie inne tłuszcze w diecie, a ponadto ma wiele prozdrowotnych właściwości. Choć moda na olej kokosowy pojawiła się stosunkowo niedawno, to zdążył on zebrać sobie zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Jakie argumenty stoją za, a jakie przeciw, jeśli chodzi o … Czytaj całość

Oleje roślinne dla zdrowia i urody.

Coraz częściej poruszany jest temat prozdrowotnych właściwości olejów roślinnych. Jak wykazują badania oleje są źródłem nie tylko kwasów omega-3 ale też wielu związków bioaktywnych, takich jak sterole, tokoferole (bardzo silne przeciwutleniacze), związki fenolowe, karotenoidy czy fosfolipidy. Olej rzepakowy nazywany oliwą północy to jeden z najpopularniejszych olejów w Europie i Polsce. Skład oleju rzepakowego zbliżony jest … Czytaj całość

Czy sól może być zdrowa? O prozdrowotnych właściwościach soli różowej

Obecnie coraz baczniej przyglądamy się pożywieniu. Czytamy etykiety, wybieramy produkty z tzw „krótszym składem”, liczymy kalorie, zawartość tłuszczu, węglowodanów i białek. A jak jest z sodem? W dzisiejszych czasach sól (sód) jest obecny w większości produktów spożywczych: w wędlinach, przekąskach, słodyczach. I choć są to najczęściej niewielkie ilości, jednak przez cały dzień nazbiera się jej … Czytaj całość

Uzależnienie od cukru i jego wpływ na procesy poznawcze u dzieci

Smak słodki jest jednym z najbardziej ulubionych smaków, które towarzyszą nam w dzieciństwie. Dzieciństwo kojarzy się ze słodyczą, słodkościami, cukrem. Cukier jest obecny w naszej żywności w sposób naturalny, duże jego ilości zawierają owoce i w tej formie nie jest on szkodliwy dla naszego organizmu. Oczywiście pod warunkiem, że nie chorujemy np. na cukrzycę. Jest … Czytaj całość

Smacznie latem

Uwielbiam lato z jego ferią barw i smaków. Warzywa i owoce, jeszcze ciepłe od słońca, zerwane prosto z krzaka smakują niepowtarzalnie. Zawsze trzymając taki owoc czy warzywo w ręce, zanim jeszcze je zjem, wracam myślami do dzieciństwa i smaków z kuchni mojej mamy. Dziś gotowałam bób, tak jak u nas w domu, z dodatkiem soli … Czytaj całość

Co w kiełkach tkwi

Przednówek to czas kiedy coraz trudniej o pełnowartościowe warzywa i owoce. Oczywiście w marketach znajdziemy całe bogactwo roślin, które o tej porze roku naturalnie u nas nie występują. Truskawki? Czemu nie? Tylko czy jedzenie takich truskawek, które płyneły do nas tysiące kilometrów, a mimo to wyglądają jakby dopiero były zerwane z krzaka wyjdzie nam na zdrowie? … Czytaj całość

Dlaczego powinniśmy się suplementować

suplementy

Zmiany jakie zaszły w naszym trybie życia jak również środowisku naturalnym w przeciągu ostatnich kilkudziesięciu lat mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Z jednej strony pożywienie jakie dostarczamy każdego dnia naszemu organizmowi, nie jest już jakościowo tak dobre jako to, które spożywali nasi rodzice czy dziadkowie. W 700-1000 kg przetworzonej przemysłowo żywności, jaką zjadamy w przeciągu … Czytaj całość

Zdrowa dieta czyli jaka? Krótkie podsumowanie tego co wiemy lub wiedzieć powinniśmy

dieta

Z dnia na dzień obserwuję, że coraz więcej moich znajomych przechodzi na „jasną stronę mocy“ czyli zaczyna uprawiać mniej lub bardziej systematyczną aktywność fizyczną, Biegają, zapisują się na siłownię, ćwiczą z popularnymi fitneskami lub chociaż spacerują dłużej z psem. Super! Odpowiednia ilość ruchu może zastąpić niejedno lekarstwo, ale żadne lekarstwo nie zastąpi aktywności fizycznej. O roli sportu napiszę … Czytaj całość

Pikantna rzodkiewka

rzodkiewka

Rzodkiewki kojarzą się z wiosną prawie tak mocno jak kwitnące jabłonki. Okrągłe lub podłużne, czerwone, białe, lub biało-czerwone są ostre lub słodkie w smaku. Soczyste, pełne cennego błonnika i ubogie w kalorie są nieodzowną częścią zdrowej diety, przyczyniają się też do smukłej sylwetki. Rzodkiewka wywodzi się z Chin i była na tych terenach wzmiankowana już … Czytaj całość

[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]