w

Kasza jaglana po meksykańsku

kasza jaglana po meksykańsku

Nie wiem, ale czy w meksyku jedzą kaszę jaglaną? Być może nie, ale przecież to nasz polski przepis, meksykiem zaciąga jedynie czerwona fasola i kawałek papryki 🙂 Aaaaaaa i kumin w przyprawach.

Czas: około 15-20 minut
Ilość 4-5 porcji

Składniki:

  • 200 gram kaszy jaglanej (około)
  • opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex (mrożonki)
  • przyprawa do chili con carne
  • kminek mielony
  • słodka papryka
  • czosnek
  • sól
  • pieprz.
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Na patelnię z grubym dnem wlewam olej, na gorący olej wsypuję kaszę i chwilę mieszam aby ładnie się każde ziarenko w oleju obtoczyło, a kasza zacznie fajnie pachnieć. Dodaję mieszankę meksykańską i jak mi się chce to trochę obsmażam ciągle mieszając a jak mi się nie chce, to przemieszam, dolewam trochę wody, przykrywam przykrywką i duszę z 5-7 minut, aż warzywa i kasza będą miękkie. Warto zerknąć po chwili jak sprawa się ma z wodą bo być może kasza szybko ją wchłonęła i trzeba dolać. Następnie doprawiam solą, kminkiem, pieprzem, czosnkiem, etc.Dostawiam jeszcze na chwilę pod przykryciem, ale już nie na gazie. Ostatnia próba smaku i na talerz. Jeśli kasza jest zbyt sucha można dodać: masła, więcej wody, bulionu (wtedy jest na prawdę super ale akurat nie miałam), sera żółtego, sera typu parmegiano, sera koziego, itp itd. Smacznego!

Co myślisz?

Napisane przez Monika

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ładowanie…

0

Comments

0 comments

jaglanka

Jaglanka na śniadanie

Sałatka z awokado

Sałatka z awokado, pieczonym burakiem, komosą i słonecznikiem.