Kapsaicyna i jej prozdrowotne działanie

Kapsaicyna od momentu jej wyodrębnienia (1846 r.) do teraz jest obiektem wielu badań medycznych. Znajduje się w różnych rodzajach ostrych papryczek. To właśnie ona sprawia, że po zjedzeniu jednej z papryczek odczuwa się ostry, piekący smak, a czasem nawet ból. Jej podrażniające cechy przyczyniły się do tego, iż jest jedną z substancji znajdujących się w gazie pieprzowym. Kapsaicyna jest doskonałym dodatkiem kulinarnym, ale posiada także wiele cech wpływających pozytywnie na zdrowie człowieka.

Kapsaicyna – działanie

Natychmiastowe działanie kapsaicyny można zaobserwować w ciągu kilku minut po jej zastosowaniu. Rozgrzewa, a jej duże stężenie na skórze powoduje pieczenie. Jest składnikiem niektórych maści rozgrzewających mięśnie. W dłuższej perspektywie czasu, przyjmowana doustnie w znacznym stopniu wpływa na odchudzanie. Liczne badania naukowe potwierdziły, iż przyśpiesza metabolizm, a zarazem stymuluje organizm do spalania tkanki tłuszczowej. Potwierdzają to obserwacje i eksperymenty wielu autorytetów naukowych, jak na przykład: Dr. Baskarana Thyagarajana z University of Wyoming, S. St-Pierre, A.Belza. Obecnie na rynku można znaleźć tabletki wspomagające odchudzanie, które zawierają kapsaicynę oraz inne pomocnicze substancje pochodzenia naturalnego. Kapsaicyna może także wspomagać leczenie chorób kości i stawów. W celu polepszenia efektów takich terapii stosuje się miejscowe plastry z kapsaicyną, bądź używa się maści ją zawierających.

Wykazane zostało również przeciwbakteryjne działanie kapsaicyny. Prace naukowe, takie jak: „Antibacterial activity of Capsicum extract against Salmonella typhimurium and Pseudomonas aeruginosa inoculated in raw beef meat” (publikacja w 2003r.) oraz „Anti-inflammatory effect of capsaicin in Helicobacter pylori-infected gastric epithelial cells” (publikacja 2007 rok) udowadniają, iż kapsaicyna jest skuteczną bronią w walce z Helicobacter Pyroli, czy nawet Salmonellą.

Skorzystaj z porady dietetycznej. Pierwsza konsultacja online bezpłatnie!
Zadzwoń 600 399 986

 

Ostrzeżenia dotyczące spożywania kapsaicyny

Mimo, że jest ona substancją, która działa pozytywnie na zdrowie w wielu kategoriach, to jest również toksyczna. Przyjmowanie regularnie małych dawek skutkuje wieloma korzyściami, jednak jej przedawkowanie może okazać się śmiertelne. Zastosowanie 55 miligramów czystej kapsaicyny na 1 kilogram ciała powoduje zatrucie i prowadzi do śmierci. M. Gołyński, I. Balicki, K. Lutnicki, A. Śmiech, Ł. Adamek, M. Szczepanik,P. Wilkołek, A. Brodzik, Ł. Adaszek we wspólnej pracy naukowej przytaczającej rzetelne badania na temat kapsaicyny oraz badającej jej wpływ na szczury, podają wiele wartościowych informacji na temat tej substancji. Określają oni, iż zalecana maksymalna dzienna dawka kapsaicyny to 5 miligramów na kilogram masy ciała. Duża różnica między tymi wartościami wynika z przeprowadzanych badań, które wykazują, iż zbyt duże spożycie tej substancji ma działanie drażniące błony śluzowe, w tym ścianę żołądka.

Czy kapsaicyna leczy raka?

Wokół działania przeciwnowotworowego kapsaicyny wciąż otwartych jest wiele dyskusji. Do tej pory powstało mnóstwo terapii leczących raka, których głównym czynnikiem jest przyjmowanie określonych dawek tej substancji. Jednak wciąż nie stosuje się jej w lecznictwie konwencjonalnym. Autorzy pracy o tytule „Ocena wpływu owocu habanero (Capsicum chinense Jacq.) na stan błony śluzowej przewodu pokarmowego oraz narządy miąższowe u szczurów” wskazują na tę cechę kapsaicyny: „Literatura medyczna dysponuje szczegółowym opisem przypadku, 66-letniego mężczyzny, u którego stwierdzono raka gruczołu krokowego, poddającego się działaniu spożywanego owocu habanero. Istotny w przebiegu nowotworu wskaźnik PSA spadał u pacjenta zawsze po spożyciu sosu z habanero w ilości do 15 ml/dziennie w 2 dawkach podzielonych”. Naukowo stwierdzono więc nie tylko antyoksydacyjne działanie kapsaicyny. Skuteczną walkę z nowotworami za pomocą kapsaicyny wykazały także eksperymenty na pacjentkach z rakiem piersi, przeprowadzane w Bochum przez badaczy z Ruhr-University. Wiedza z zakresu przeciwnowotworowego działania tej substancji wciąż się poszerza, prowadzone są liczne badania i eksperymenty mające sprawdzić skuteczność kapsaicyny w terapiach nowotworowych.

Gdzie można znaleźć kapsaicynę?

Znajduje się ona w ostrych papryczkach, jednak na rynku obecnych jest wiele środków doustnych oraz stosowanych miejscowo, które zawierają kapsaicynę w bezpiecznych dawkach. Są to tabletki, plastry, maści. W zależności od działania konkretnej substancji, kapsaicyna występuje w towarzystwie innych substancji mających wpływać na efekty.

Kapsaicyna i jej prozdrowotne działanie
4.3 (86.67%) głosów 3

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Wkrótce uruchamiamy sklep ze zdrową żywnością i nie tylko — Aktualnie zamówienia nie są jeszcze przyjmowane. Zamknij