Dieta Śródziemnomorska

Podstawą diety śródziemnomorskiej są wieloletnie wzorce żywieniowe i społeczne mieszkańców regionu Morza Śródziemnego – Włochów, Greków, Turków i Hiszpanów. Dieta śródziemnomorska to nie tylko smaczny sposób na jedzenie, picie i życie, ale także dobra metoda na schudnięcie i utrzymanie zdrowej wagi.

Dieta śródziemnomorska jest od dawna znana jako jedna z najzdrowszych diet. Mówi się o niej jako o przyjemnym sposobie na utratę wagi. Jest bogata w błonnik pochodzący z owoców i warzyw oraz w wysokiej jakości tłuszcze i białka.

Udostępnij ten artykuł i pomóż swoim znajomym, może poszukują tych informacji.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Dieta śródziemnomorska – korzyści zdrowotne

Dieta śródziemnomorska jest uważana przez wielu specjalistów za bardzo zdrowy dla serca sposób odżywiania się. Podstawami diety śródziemnomorskiej są produkty o właściwościach przeciwzapalnych.

Badania potwierdzają, że ta konkretna dieta może chronić przed rozwojem chorób serca, powikłań metabolicznych, depresji, raka, cukrzycy typu 2, otyłości, demencji, choroby Alzheimera i Parkinsona.

Czy zastanawiałeś/aś się dlaczego ludzie z regionu basenu Morza Śródziemnego wydają się tacy szczęśliwi i pełni życia? Kuszące jest użycie stwierdzenia, że to dzięki diecie, spożywaniu naturalnych produktów i prowadzeniu zdrowego stylu życia.

Zdaniem Harvard School of Public Health wybory żywieniowe zgodne z dietą śródziemnomorską, połączone z regularną aktywnością fizyczną i niepaleniem papierosów, mogą zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej o ok. 80%, udaru o 70% oraz cukrzycy typu 2. o 90%.

Czym jest dieta śródziemnomorska?

Idealny posiłek odzwierciedlający zasady diety śródziemnomorskiej jest zbilansowany pod względem odżywczym, różnorodny oraz pełen koloru, smaku i tekstury. Chrupiące zielone warzywa, ciemne winogrona, rubinowo-czerwony łosoś, surowe marchewki i jogurt grecki – to przykładowe danie kuchni śródziemnomorskiej.

Dieta śródziemnomorska nie zawsze jest dietą o niskiej zawartości tłuszczu. Niektóre jej warianty zakładają dzienne spożycie kalorii na poziomie 1200 kcal, aczkolwiek nie wszystkie. Istotną kwestią jest to, skąd pochodzi tłuszcz. Zalecane są zdrowe odmiany tłuszczu, takie jak oliwa z oliwek, ryby, skorupiaki i chude mięso. Odradza się natomiast spożywania tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych obecnych w czerwonym mięsie i przetworzonej żywności. Dieta śródziemnomorska opiera się w dużej mierze na warzywach, aczkolwiek nie jest wegetariańska. Oprócz mięsa i warzyw powinno się zjadać też produkty pełnoziarniste i owoce.

Dieta śródziemnomorska to nie tylko zasady żywieniowe, ale też zmiana sposobu spożywania posiłków. Osoby będące na diecie śródziemnomorskiej powinny cieszyć się społecznym aspektem jedzenia, dzieląc się posiłkami z rodziną i przyjaciółmi tak często, jak to możliwe. Należy celebrować każdy kęs i rozkoszować się smakiem, nie odmawiając sobie kieliszka wina (oczywiście z umiarem). Śródziemnomorski styl życia zakłada też aktywność fizyczną na świeżym powietrzu.

Co należy jeść na diecie śródziemnomorskiej?

Dieta śródziemnomorska promuje takie produkty, jak:

  • Świeże owoce i warzywa (w szczególności zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż oraz warzywa bez skrobi, takie jak bakłażan, kalafior, karczochy, pomidory i koper włoski)
  • Oliwa z oliwek
  • Orzechy i nasiona (np. migdały, sezam)
  • Rośliny strączkowe i fasola (zwłaszcza ciecierzyca i soczewica używane do wytwarzania hummusu)
  • Zioła i przyprawy (bazylia, oregano, pietruszka, rozmaryn)
  • Produkty pełnoziarniste – brązowy ryż, quinoa, kasza bulgur
  • Świeżo złowione ryby i owoce morza co najmniej 2 razy w tygodniu
  • Wysokiej jakości drób, jajka, ser, mleko kozie, kefiry i jogurty
  • Czerwone mięso spożywane jedynie przy specjalnych okazjach, nie więcej niż raz w tygodniu
  • Dużo niegazowanej wody, kawa i herbata pite z umiarem
  • Kieliszek czerwonego wina do obiadu lub kolacji

Czego unikać na diecie śródziemnomorskiej?

Osoby na diecie śródziemnomorskiej powinny unikać:

  • Dodanego cukru: napojów gazowanych, cukierków, lodów itp.
  • Rafinowanych węglowodanów: białego pieczywa, białego makaronu
  • Tłuszczów trans: w margarynie, chipsach i różnych przetworzonych produktach
  • Olejów rafinowanych: słonecznikowego, canola itp.
  • Przetworzonego mięsa: parówek, pasztetów, mielonek, mięsa w konserwie itp.

Zalety diety śródziemnomorskiej

Pozytywnym aspektem diety śródziemnomorskiej jest to, że łatwo ją stosować na dłuższą metę – może stać się naszym podstawowym sposobem żywienia na całe życie. Oferuje ponadto różnorodne smaki i opcje żywieniowa, jako iż nie wyklucza praktycznie żadnych głównych grup żywieniowych.

Cechuje się poza tym niską zawartością tłuszczów nasyconych. Nie jest to dieta niskotłuszczowa, aczkolwiek spożywane tłuszcze są zdrowe dla organizmu. Nie podnoszą one poziomu cholesterolu w ten sam sposób co tłuszcze nasycone.

Dieta śródziemnomorska jest ponadto zdrowa dla serca. Coraz więcej badań sugeruje, że osoby na diecie śródziemnomorskiej rzadziej umierają z powodu chorób serca niż osoby stosujące typowo zachodnioeuropejskie diety. Inne badania wykazały ponadto, że może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, prostaty i niektóre nowotwory głowy i szyi.

Wady diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska nie ma wielu wad. Dla niektórych osób spożywanie wysokiej jakości ryb i owoców morza może być pewnym obciążeniem dla kieszeni – nie są to zwykle takie produkty. Dieta ta zakłada ponadto spożywanie smacznych i zdrowych posiłków, na których przygotowanie nie każdy z nas ma czas. Będąc na diecie śródziemnomorskiej, warto ponadto upewnić się, że:

  • Przyjmujemy wystarczającą ilość wapnia – spożywajmy kefir i jogurt naturalny
  • Nie nadużywamy czerwonego wina – jest elementem diety, ale nie należy go przedawkowywać

Jak przestrzegać diety śródziemnomorskiej w restauracji?

  1. Wybieraj rybę lub owoce morza jako główne danie.
  2. Poproś o smażenie na oliwie z oliwek.
  3. Spożywaj ciemne pieczywo z oliwą z oliwek, unikaj masła.

Prosta lista zakupów przy diecie śródziemnomorskiej

  • Warzywa: marchew, cebula, brokuły, szpinak, jarmuż, czosnek itp.
  • Owoce: jabłka, banany, pomarańcze, winogrona, truskawki, jagody itp.
  • Orzechy: migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe
  • Nasiona: słonecznika, dyni itp.
  • Dodatki: sól morska, pieprz, kurkuma, cynamon, oregano, bazylia itp.
  • Ryby: łosoś, sardynki, makrela, pstrąg
  • Ziemniaki i słodkie ziemniaki
  • Ser
  • Jogurt grecki
  • Kurczak
  • Jajka
  • Oliwki
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Usuń wszystkie niezdrowe pokusy z domu. Pozbądź się napojów gazowanych, lodów, słodyczy, ciastek, białego chleba, krakersów i wszelkiego rodzaju wysoko przetworzonych produktów spożywczych.

Udostępnij ten artykuł i pomóż swoim znajomym, może poszukują tych informacji.

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Dieta Śródziemnomorska
5 (100%) głosów 1

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]