Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?

Spopularyzowana przez celebrytów dieta bezglutenowa zyskuje rzesze fanów wśród zwykłych ludzi, którzy chcą zrzucić kilogramy i cieszyć się dobrym zdrowiem. Czy jedzenie bezglutenowe jest rzeczywiście korzystne? Czy jest kolejną, przemijającą, bezwartościową modą?

Gluten jest to zespół dwóch białek roślinnych występujących głównie w pszenicy, życie, jęczmieniu, także do pewnego stopnia w owsie. Sam gluten jest bez smaku i bez wartości odżywczych, działa jednak jak klej i pozwala na wyrabianie i rośnięcie ciasta. Gluten znajduje się we wszystkich produktach produkowanych z wyżej wymienionych zbóż, jak pieczywa, ciasta, ciasteczka, makarony, pizze, tortille, kasze (kasza manna, kasza jęczmienna, kuskus), a także w piwie, niektórych sosach, przetworzonych produktach mięsnych i sojowych. Osoby unikające glutenu mogą swobodnie jeść warzywa i owoce, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, świeże mięso, i większość produktów nabiałowych, a ze zbóż: ryż, dziki ryż, kukurydzę, komosę ryżową, grykę, czy amarantus.

Osoby, które muszą za wszelką cenę unikać glutenu w pożywieniu, to ci, którzy cierpią na ciężką chorobę autoimmunologiczną, zwaną celiakią. Choroba ta polega, w uproszczeniu, na tym, że organizm traktuje gluten jako toksynę i atakuje zarówno ten składnik pożywienia, jak i własne enzymy rozkładające gluten, co prowadzi do stanów zapalnych i zniszczenia jelit. Celiakia skutkuje złym wchłanianiem składników odżywczych, czego wynikiem jest anemia, chudnięcie, niedobory składników odżywczych, a nawet rak jelita. Nie ma lekarstwa na celiakię, w przypadku tej choroby jedynym wyjściem jest dieta bezglutenowa. Objawy celiakii to między innymi biegunki, bóle brzucha, nudności, anemia, chudnięcie. Można zbadać, czy cierpi się na tę chorobę, więc jeśli podejrzewasz ją u siebie – koniecznie idź do lekarza! Szacuje się, że około 1% populacji krajów zachodnich cierpi na celiakię.

Są również osoby nadwrażliwe na gluten, u których jedzenie produktów z tym składnikiem powoduje biegunki, bóle głowy i brzucha, wzdęcia. Nie powoduje jednak uszkodzenia jelit. Takie osoby zdecydowanie lepiej czują się na diecie bezglutenowej. Jeśli podejrzewasz, że powodem Twojego złego samopoczucia jest pszenica zawierająca gluten, czy też inne zboża zawierające ten składnik, spróbuj diety bezglutenowej przez miesiąc – jeśli objawy ustąpią, rozważ wprowadzenie zmiany na stałe.

Wśród piewców alternatywnej medycyny mówi się często o szkodliwości glutenu także dla zdrowych osób, bez celiakii, czy nadwrażliwości na gluten. Mówi się, że gluten uzależnia, że powoduje inne choroby autoimmunologiczne, takie jak cukrzyca typu I, Hashimoto, czy stwardnienie rozsiane, a także że przyczynia się do chorób neurologicznych i psychicznych, jak np. autyzm. Trzeba jednak wyraźnie powiedzieć, że nie ma naukowych dowodów na szkodliwość glutenu w innych wypadkach niż celiakia, czy alergia pokarmowa. Naukowcy i dietetycy przestrzegają za to przed nierozważnym stosowaniem diety bezglutenowej, która bez uważnego planowania i suplementacji może prowadzić do niedoborów soli mineralnych i witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, kwasu foliowego i magnezu. Na diecie bezglutenowej często brakuje również błonnika, za to zwiększa się podaż tłuszczów.

Osoby chore na celiakię nie kwitną na diecie bezglutenowej, często cierpią na różne dolegliwości i są osłabione. Dieta bezglutenowa jest dla nich jednak jedynym ratunkiem. Ludzie dotknięci celiakią muszą bardzo uważać na to, co jedzą, dieta jest kluczem do zapobiegania poważnym zdrowotnym powikłaniom. Osoby nadwrażliwe na gluten na diecie bezglutenowej czują się lepiej, pozbywają się dokuczliwych objawów, dieta wszakże musi być przemyślana i opierać się na zdrowych, pełnowartościowych produktach. Istnieje cała gama silnie przetworzonych gotowych produktów bezglutenowych, bogatych w cukier i tłuszcz, które nie sprzyjają zdrowiu ani sylwetce. Jeśli jednak jesteś zdrową osobą, zbilansowana dieta zawierająca gluten raczej Ci nie zaszkodzi, a zapewni wiele niezbędnych witamin i soli mineralnych oraz błonnik. Pamiętajmy, że pszenicę, żyto, czy jęczmień ludzie uprawiali i jedli przez tysiące lat, bez wyraźnych szkód dla zdrowia. Konsumpcja tych produktów w minimalnie przetworzonej postaci i z umiarem dla zdrowych osób jest zdecydowanie zalecana.

Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa?
5 (100%) głosów 1

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]