Cud równowagi pH

Ostatnimi czasy wiele mówi się o zakwaszeniu organizmu, media bombardują nas reklamami kolejnych wspaniałych środków odkwaszających, które zapewne tak nam pomogą jak leki na grypę czy katar, które likwidują infekcje w kilka sekund, przynajmniej w reklamie… O produktach alkaizujących i zakwaszających organizm uczyłam się na dietetyce. Jednak przyznam szczerze, na krótkim wykładzie się skończyło. Powracanie tematu czy to w mediach czy w luźnych rozmowach, skłoniło mnie do jego zgłębienia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce ciekawa pozycja amerykańskiego mikrobiologa i biochemika dr Roberta O. Younga, który wraz z żoną napisał „Próbowałam już tylu diet…cud równowagi pH”. Książka ta w przystępny sposób wyjaśnia procesy zachodzące w organizmie człowieka na poziomie komórkowym i wpływ pokarmu na ich przebieg.   Pozwolę zacytować sobie fragment dotyczący równowagi kwasowo zasadowej i skutków jej zaburzenia:

„…ze wszystkich rodzajów równowagi, jakie usiłuje zachować ludzkie ciało, najważniejsza jest ta między kwasem a zasadą. Ciało zrobi wszystko, by utrzymać podstawowy, naturalny odczyn krwi. Zbyt łatwo jednak i zbyt powszechnie nasze tkanki stają się kwasowe. Ten brak równowagi powoduje powstanie chaosu, otwiera drogę chorobom i dolegliwościom. Nadkwasota płynów ustrojowych i tkanek jest źródłem każdej choroby, jak również ogólnego dyskomfortu. Po pierwsze, tylko w przypadku nadmiernej kwasowości ciało nie jest odporne na zarazki – gdy zachowana jest zdrowa harmonia, nie mają one w organizmie punktu zaczepienia. Po drugie kwasowość jest wskaźnikiem wszelkich niedomagań i chorób. Krótko mówiąc, dobry stan zdrowia zależy od równowagi kwasowo – zasadowej. (…)

W kategoriach naukowych równowagę kwasowo – zasadową mierzy się w skali od 1 do 14 i oznacza skrótem pH. Na tej skali cyfra 7 oznacza odczyn obojętny, cyfry wyższe oznaczają odczyn zasadowy. (…)te dwa rodzaje substancji kwasy i zasady-są sobie przeciwne i gdy spotykają się ze sobą w określonym stosunku, znoszą się wzajemnie, wytwarzając naturalny poziom pH. Jednak we krwi potrzeba dwudziestokrotnie więcej zasady, aby zneutralizować odczyn kwaśny, lepiej więc i łatwiej zachować równowagę, niż ją przywrócić.

Cud równowagi pH – KREW

Podobnie jak temperatura naszego ciała na wynosić 36,6 stopni Celsjusza, krew powinna mieć poziom pH 7, 365 – odczyn lekko zasadowy. (…)Choroba fizyczna prawie zawsze jest wynikiem zbytniego stężenia kwasu, co zakłóca równowagę pH do momentu, w którym ciało zostaje pobudzone do wytwarzania objawów choroby. (…) Oznaki choroby są objawem zaburzenia równowagi, lecz zarazem świadczą o wysiłku organizmu, który dąży do jej przywrócenia. W zależności od stopnia i zasięgu tych zakłóceń objawy mogą być zauważalne lub nie. (…)Wszystkie mechanizmy regulujące ( w tym oddychanie, krążenie, trawienie i wytwarzanie hormonów) pracują nad bilansowaniem tej delikatnej, wewnętrznej równowagi kwasowo -zasadowej. Nasz organizm nie toleruje przedłużających się zaburzeń kwasowości. We wczesnych stadiach zachwiania równowagi objawy nie są bardzo intensywne i mogą przybierać formę wysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabione narządy i układy zaczynają tracić odporność czego rezultatem są zaburzenia pracy tarczycy, nadnerczy, wątroby i tak dalej. Jeśli poziom pH w tkankach zbytnio przechyla się w stronę kwasowości, obniża się poziom tlenu i ustaje metabolizm komórkowy. Inaczej mówiąc komórki umierają. Ty umierasz.

Nie można więc dopuścić do zakłócenia pH. Aby temu zapobiec, krew w sytuacji dużego napływu do organizmu produktów kwasowych, zaczyna w ramach wyrównywania bilansu pompować do naszych tkanek więcej minerałów zasadowych. Istnieje grupa minerałów szczególnie przydatnych w neutralizowaniu, czyli detoksykacji, silnych kwasów, a wśród nich sód, potas, wapń i magnez. Kiedy wchodzą one w reakcje z kwasami, wytwarzają o wiele mniej szkodliwe substancje, które następnie organizm wydala. Zdrowe ciało przechowuje więc zapas tych minerałów zasadowych, aby móc się ratować w razie potrzeby. Gdy jednak w naszej diecie i owych zapasowych składników jest za mało, są one pobierane z innych źródeł; mogą być wypłukiwane z kości (wapń) lub mięśni (magnez) gdzie oczywiście też są potrzebne. Łatwo prowadzi to do niedoborów – i do wielu rozmaitych chorób.”

Dalej autor w równie ciekawy sposób opisuje jakie znaczenie w naszej diecie mają poszczególne składniki, czy konkretne produkty i jaki wpływ ich spożywanie ma na nasze zdrowie. Daje przepisy na zastosowanie diety oczyszczającej, wyjaśnia jak możemy pomóc organizmowi w utrzymaniu harmonii, w czasach kiedy jakość żywności jest, delikatnie mówiąc, dość słaba. Jak możemy wspomóc nasz organizm suplementami.

„Cud równowagi pH” jest naprawdę ciekawą pozycją, język jakim jest napisana, mimo, że autorem jest przypomnijmy, dr mikrobiologii zrozumiały dla każdego.

Jeśli interesujesz się równowagą kwasowo – zasadową Twojego organizmu, to pozycja ta jest obowiązkowa. Miłej lektury.

Robert O. Young, Shelley Redford Young, Próbowałam już tylu diet…przełomowy program uzdrawiający – cud równowagi pH, Wydawnictwo Medium Sp. z o.o, 2002

Cud równowagi pH
5 (100%) głosów 1

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]