Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lekkiego to te placuszki bezglutenowe są a w sam raz 🙂
Ilość porcji: 4-5 (to zależy od apetytu)
Czas przygotowania: do 30 minut+smażenie
Składniki:
- 300 gram naturalnego jogurtu
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 jajka
- 3 łyżki roztopionego, przestudzonego masła
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2-3, lub nawet 4 łyżki mąki kukurydzianej (zależy od gęstości jogurtu)
- laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w rondelku i ostawiamy. Płatki migdałowe mielimy na proszek, jajka ubijamy. Do jogurtu dodajemy nasionka wanilii, jogurt łączymy z jajkami i przestudzonym masłem i mieszamy widelcem ( broń boże mikserem :)). Migdały mieszamy z mąką ryżową,2 łyżkami mąki kukurydzianej i sodą. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszając całość widelcem. Masa nie musi być idealnie jednolita. Patelnię smarujemy masłem lub olejem, nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym i smażymy placuszki. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej. Usmażone placuszki polewamy syropem klonowym lub sokiem owocowym, serwujemy z owocami lub posypane cynamonem, z konfiturą, polane jogurtem. Tak jak lubicie. Smacznego!