Bezglutenowe placuszki

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, lekkiego to te placuszki bezglutenowe są a w sam raz 🙂

Ilość porcji: 4-5 (to zależy od apetytu)
Czas przygotowania: do 30 minut+smażenie

Składniki:

  • 300 gram naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 2-3, lub nawet 4 łyżki mąki kukurydzianej (zależy od gęstości jogurtu)
  • laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku i ostawiamy. Płatki migdałowe mielimy na proszek, jajka ubijamy. Do jogurtu dodajemy nasionka wanilii, jogurt łączymy z jajkami i przestudzonym masłem i mieszamy widelcem ( broń boże mikserem :)). Migdały mieszamy z mąką ryżową,2 łyżkami mąki kukurydzianej i sodą. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszając całość widelcem. Masa nie musi być idealnie jednolita. Patelnię smarujemy masłem lub olejem, nadmiar zbieramy ręcznikiem papierowym i smażymy placuszki. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze łyżkę lub dwie mąki kukurydzianej. Usmażone placuszki polewamy syropem klonowym lub sokiem owocowym, serwujemy z owocami lub posypane cynamonem, z konfiturą, polane jogurtem. Tak jak lubicie. Smacznego!

Bezglutenowe placuszki
Zagłosuj

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]