Ta zupa jest na prawdę pyszna i pełna aromatu. Sycąca, rozgrzewająca, idealna na szare zimowe dni.
Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- świeży starty korzeń imbiru (około 3 cm-5 cm)
- ząbek lub dwa czosnku, rozdrobnione
- masło
- kurkuma
- pasta curry czerwona
- ostra i słodka papryka
- kurkuma w proszku, 1 łyżeczka
- wywar warzywny lub woda
- 0,5 litra lub więcej mleka kokosowego
- chleb żytni na zakwasie, oliwa z oliwek, ulubione przyprawy do grzanek
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy imbir i czosnek, pastę curry czerwoną i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy kukurydzę i również chwilę przesmażamy, dodajemy bulion i kurkumę i gotujemy około 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy aż kukurydza będzie miękka. Dosmakowujemy papryką i solą jeśli potrzeba. Blendujemy całość i przelewamy przez gęste sito do drugiego garnka, łupinki z sita wyrzucamy. Zupę serwujemy z grzankami z pieczywa żytniego. Smacznego