Aromatyczna zupa krem kukurydziano-imbirowa

Ta zupa jest na prawdę pyszna i pełna aromatu. Sycąca, rozgrzewająca, idealna na szare zimowe dni.

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
  • świeży starty korzeń imbiru (około 3 cm-5 cm)
  • ząbek lub dwa czosnku, rozdrobnione
  • masło
  • kurkuma
  • pasta curry czerwona
  • ostra i słodka papryka
  • kurkuma w proszku, 1 łyżeczka
  • wywar warzywny lub woda
  • 0,5 litra lub więcej mleka kokosowego
  • chleb żytni na zakwasie, oliwa z oliwek, ulubione przyprawy do grzanek

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem roztapiamy masło, dodajemy imbir i czosnek, pastę curry czerwoną i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy kukurydzę i również chwilę przesmażamy, dodajemy bulion i kurkumę i gotujemy około 5 minut. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy aż kukurydza będzie miękka. Dosmakowujemy papryką i solą jeśli potrzeba. Blendujemy całość i przelewamy przez gęste sito do drugiego garnka, łupinki z sita wyrzucamy. Zupę serwujemy z grzankami z pieczywa żytniego. Smacznego

 

Aromatyczna zupa krem kukurydziano-imbirowa
Zagłosuj

Dietetyk, mama, kociara, miłośniczka podróży kulinarnych. Doradztwo w zakresie zdrowego odżywiania, to nie tylko mój zawód, ale także pasja, którą chętnie dzielę się z innymi.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet_bg']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[data-image-id='gourmet']
[index]
[index]